Euroopan Unioni (EU) suunnittelee mittavaa tukirahastoa Ukrainalle, mikä kattaisi Ukrainan tarpeet vuoteen 2027 asti. Kyseessä olisi 20 miljardin euron kokonaisuus, jonka avulla EU-maat tukisivat Ukrainaa neljän vuoden aikana Venäjän puolitoista vuotta kestäneen ”sotilasoperaation” jatkuessa. Rahaston tarkoituksena olisi korvata jäsenmaiden antamia lahjoituksia ja sotilaiden koulutusta EU-maiden siimeksessä.

Mielestäni tämä rahasto olisi merkittävä edistysaskel EU:lle ja tärkeä osa pitkän aikavälin turvallisuuslupauksia Ukrainalle. Tosin, samalla mietin, että tuleeko meille tavallisille kansalaisille minkäänlaisia mätkyjä maksettavaksi? Tuleeko meidän tehdä mitään asian eteen? Suomen laskennallinen osuus uudesta Ukraina-rahastosta on noin 400 miljoonaa euroa valtion kassasta. Tämä on huomattavan suuri summa ottaen huomioon sen, että Suomi on jo ennestäänkin osoittanut tukeaan Ukrainaa kohtaan, hävittäjälahjoitukset, tankit ja muut sodankäynnin tarpeet mukaan lukien.

Koen summasta huolimatta, että EU:n suunnitelma perustaa erillinen rahasto Ukrainan tukemiseksi olisi Ukrainalle elintärkeä. Se näyttäisi EU:n sitoutumista rauhan ja vakauden edistämiseen Euroopassa, siihen samaan lupaukseen mitä EU lupaa jäsenmailleen edistää. Tämä voi sitten lisätä EU-maiden vapaaehtoista halukkuutta lähettää puolustustarvikkeita Ukrainaan, mikä myös olisi ratkaisevaa Ukrainan jatkuvan selviytymisen kannalta.

Ylipäätään, Ukrainan tarpeet tässä kinkkisessä tilanteessa ovat suuret, joten sen tukeminen EU:n mittavalla rahastolla olisi hyvin tarpeellinen. Ukrainan puolesta taistelevat ovat rohkeasti kamppailleet maan itsenäisyyden puolesta, ja sen asuttavat kansalaiset ansaitsevat paremman tulevaisuuden. Huolettaa vain, että tuleeko rahaston tuoma apu ajoissa paikalle. Yle Uutiset 31.8.2023 (https://yle.fi/a/74-20047689)