“EU tarttuu mielenterveyteen miljardiohjelmalla – virkamies: Suomi sai mukaan kansallisesti tärkeät tavoitteet” 9.8.2023 klo 16.14 https://yle.fi/a/74-20043559 Uutisen on kirjoittanut Kosma Rönkä.

Uutinen käsittelee EU:n toimia mielenterveyden eteen. Uutisessa kerrotaan, että Suomi on pitänyt vuosien ajan mielenterveysasioita esillä EU-pöydissä. Koronapandemia muutti käsityksiä mielenterveydestä ja vauhditti siihen panostamisen etenemistä unionissa. Mielenterveysongelmat maksavat yhteiskunnalle valtavasti. Euroopan unionin jäsenmaissa niiden hinnaksi arvioidaan peräti 500 miljardia euroa. EU:n komissio julkaisi kesäkuussa aloitteen mielenterveyden vahvistamisesta Euroopassa. Suunnitelman toteutukseen on korvamerkitty yli miljardi euroa. Kyseessä on tähän asti merkittävin Euroopan tasolla mielenterveyttä edistävä avaus.

Mielenterveydestä puhuminen ja siihen yleisesti puuttuminen on mielestäni yksi tämän hetken suurimmista puheenaiheista ja ongelmista, ja syystä. Mielenterveysasiat eivät ole leikin asia. Ne ovat asioita, joista jokaisella yksilöllä tulisi olla oikeus puhua avoimesti ja vapaasti, ilman että tulkinta kyseisestä henkilöstä perustuisi vain siihen, millaisia ongelmia hänellä voi olla. Jokaisella tulisi olla oikeus puhua niistä asioista tuomitsematta, jonka takia EU:n puuttuminen mielenterveysasioihin on mielestäni hyvin tärkeä ja hieno askel. Mielestäni äärimmäisen hienoa on myös se, että nimenomaan Suomella on ollut suuri rooli siinä, että EU on alkanut puuttumaan mielenterveysasioihin. Maamme on hyvinvointivaltio, ja täällä mielenterveysongelmista puhuminen on huomattavasti helpompaa, kuin joissain muissa maissa. Uutinen on varmasti suuri helpotus kaikille niille, jotka joutuvat taistelemaan omassa elämässään mielenterveysongelmia vastaan. Tämä on mielestäni erittäin historiallinen ja merkittävä uutinen koko EU:n historiassa.