Ylen julkaisemassa uutisessa “Komissio selvittää yleistyneen suden aiheuttamia ongelmia EU:ssa” (4.9.2023) kerrotaan, kuinka sudet ovat levinneet ympäri Eurooppaa ja aiheuttanut monenlaisia ongelmia. EU-komissio osoittaa olevansa huolissaan susien aiheuttamista vahingoista, jotka on nähty joka puolella unionia. Yleistyneiden susien aiheuttamien ongelmien takia komissio on aloittanut kyselyn susikannasta ja sen vaikutuksista.

Susien hyökkäykset karjaa kohtaan on aiheuttanut konflikteja viljelijöiden ja metsästäjien välillä. Komissio toteaa tämän johtuneen siitä, että kyseisten hyökkäyksien ehkäisytoimia ei ole toteutettu laajasti. Tämän takia komissio aikoo mahdollisesti tehdä ehdotuksen susien suojeluaseman muuttamisesta. Komission puheenjohtajan Ursula von der Leyen mielestä susilaumojen yleistymisestä Euroopan alueilla on tullut oikea vaara karjalle ja mahdollisesti lähitulevaisuudessa myös ihmisille. Siispä hän kehottaa paikallisia ja viranomaisia ryhtymään kunnollisiin suojelutoimiin, jotta tilanne saadaan rauhoitettua.

Mielestäni EU-komissiolla on hyvä syy olla huolissaan susilaumojen aiheuttamista ongelmista. Susia on aikoinaan metsästetty lähes sukupuuttoon ympäri Eurooppaa, mutta nykyään ne ovat suojeltu kanta. Susien suojelu on ollut hyvä päätös, mutta väistämättä niiden lukumäärä on kasvanut tietyillä alueilla ja se on aiheuttanut ongelmia. Luonnonvarakeskuksen mukaan Suomessakin susien määrä on kasvanut jopa seitsemän prosenttia. Alkuvuoden arvion mukaan susien määräksi on oin 310 yksilöä. Komission ehdotus susien suojeluaseman muuttamisesta voisi olla hyväkin ratkaisu tässä vaiheessa. Susilaumojen rauhoittamiseen tullaan tarvitsemaan viranomaisten sekä paikallisten apuja. Komissio selvittää yleistyneen suden aiheuttamia ongelmia EU:ssa | Yle Uutiset