Uutisessa “yleistyneen suden ongelma” kerrotaan, että sudet ovat levinneet Suomen lisäksi muualle Eurooppaan. EU-komissiot ovat ilmoittaneet että, heillä on huolia susien aiheuttamista vahingoista eri puolilla unionia. Komissio ilmoittaa, että alueet, joille sudet on palautettu ovat olleet ongelmien alueet. Konflikti herättää kysymyksiä siitä, että miksi sudet ovat ylipäätään palautettu kyseisille alueille. Alueilla on paljo karjankasvatusta sekä metsästystä, jota sudet ovat häirinneet. Susien hyökkäyksiä ei ole ehkäisty laajasti, jolloin karjankasvattajat ovat kokeneet menetyksiä.

Metsästäjät ovat takavuosina ympäri Eurooppaa ampuneet sudet melkein sukupuuttoon, jonka seurauksena EU päätti, että susia tulisi suojella. Susi on tänä päivänä tiukasti suojeltu laji EU:n luontodirektiivin perusteella. Nykyisin säännöin suden ja muiden suurpetojen tiukasta suojelusta voidaan poiketa esimerkiksi karjankasvatukseen kohdistuvien merkittävien vahinkojen ehkäisemiseksi.

Mielestäni EU:n tulisi ensin harkita tarkkaan susien hoito sekä vartiointi ennen kuin sudet päästetään luontoon. Susia koskevista asioista pitäisi keskustella alueella asuvien ja liikkuvien ihmisten kanssa, ennen kun sudet palautetaan takaisin karja- sekä metsästys herkille alueille. Sillä petoeläimet saattavat myös eläinten lisäksi vaarantaa metsissä liikkuvien ihmisten hengen.

Luonnonvarakeskus on ilmoittanut susien määrän kasvaneen noin seitsemän prosenttia vuoden aikana. Susien määräksi arvioitiin 310 yksilöä. Vaikka susi populaatio on vielä pieni, uskotaan sen kasvavan.

https://yle.fi/a/74-20048482