Uutisessa “Miten käy silakan kalastuksen? Suomalaismepit uskovat, että EU:n esitys lievenee, mutta kalastusta on rajoitettava” (1.9.2023, Yle Uutiset) käsitellään asiaa siitä, kuinka silakan kalastus tulisi lopettaa Suomessa ensi vuoteen mennessä.

Euroopan komissio on ehdottanut silakan kohdennettua kalastusta Suomen vesiltä. Kyseinen ehdotus on herättänyt todella paljon myöntyneitä ja kielteisiä mielipiteitä. Metsätalousministeri Sari Essayah kuitenkin vakuuttelee, että kyseiselle ehdotukselle tullaan saamaan muutos. Sirpa Pietikäinen kertoo, että komission päätös ei ole kaukaa haettu johtuen kalakantojen huimasta vähenemisestä. Hän kuitenkin ajattelee, että kiellon tulisi olla pisimmillään kaksi vuotta. Ville Niinistön mukaan silakkakannat ovat lähteneet kääpiöitymään ja viimeisimmät vuodet ovat olleet varsin vaikeat silakan puolesta. Elsi Kataisen mielestä ehdotus on kohtuuton, ja vuodenkin kiellolla elinkeino on ongelmallinen.

Mielestäni euroopan komissiolla on hyvä huolenaihe. Kalakannat ovat olleet puheenaiheena jo muutamat vuodet niiden kantojen kutistumisesta ja alueiden muutoksista mistä niitä parhaiten löytää. Tilanne on otettu vakavasti, ja siihen lähdetään tekemään muutosta ennen kuin se on liian myöhäistä. Kuten Pietikäinenkin sanoi, olisi vuoden kalastuskielto jo iso merkitys kalakannalle. Olen samaa mieltä hänen kanssaan, ja uskon vahvasti että kalakanta on vuodessa jo melkein normaali kuin edeltävinä vuosina. Mikäli tilanteen jättää varjoon, voi piakkoin osoittautua ongelmaksi silakan kannan reilu romahtaminen. On myös hyvä muistaa, että komissio ei turhaan ota aiheita pöydälle.