Otan kirjoituksessani kantaa Yle Uutisten artikkeliin “Analyysi: EU valmistelee Ukrainalle uutta mittavaa tukirahastoa, jonka kustannuksiin Suomenkin on syytä varautua”. Uutinen perustuu kokonaisuudessaan siihen, että Venäjän hyökkäyssodan myötä Ukraina on tarvinnut kuluneen puolentoista vuoden aikana merkittävää taloudellista, aseellista sekä sotilaallista apua ja tulee tarvitsemaan sitä merkittävästi myös tulevina vuosina.

Uutisen mukaan Euroopan Unioni kaavailee kahdenkymmenen miljardin tukirahastoa Ukrainalle. Ukraina-rahasto kattaisi Ukrainan tarpeet (mm. aseavun ja uusien sotilaiden kouluttamisen) vuoteen 2027 asti, koska Venäjän aloittamalle hyökkäyssodalle ei näy loppua. Rahaston hyväksyminen on kuitenkin hyvin epävarmaa. Tukirahasto tarkoittaisi käytännössä sitä, että EU:hun luotaisiin erillinen rahasto, ja tällä korvattaisiin EU:n jäsenmaiden Ukrainalle antamia lahjoituksia sekä tuettaisiin ukrainalaisten sotilaiden koulutusta.

Mielestäni rahaston budjetti kuulostaa hieman epärealistiselta vallitsevan inflaation takia. EU:n jäsenmaat saisivat todellakin miettiä ja suunnitella tarkkaan, mistä varat Ukrainan tukemiseksi nipistetään, koska viisi miljardia vuodessa on niin iso määrä rahaa. Toisaalta EU:ssa on kuitenkin 27 jäsenmaata, joten summa jakautuu näiden maiden kesken.

Unkari on kuitenkin ilmaissut, että olisi jarruttelemassa jo luvattujen varojen maksamisen suhteen. Unkarin ja Ukrainan välit ovat viileähköt unkarilaisen OTP-pankin aseman takia. Pankki on listattu Venäjän hyökkäyssotaa tukevaksi yritykseksi. Ajattelen, että kaikki, (yksilöt, yhteisöt ja yritykset mukaan lukien) jotka tukevat Venäjän aggressiota Ukrainaa kohtaan millään tavalla, asettavat itsensä hyvin huonoon valoon.

Aseavun antaminen on keskiössä Ukrainan puolustautumisen kannalta. Ukraina-rahasto moninkertaistaisikin EU:n osuuden Ukrainan aseavusta, mutta asetuotannon lisääminen ei käy käden käänteessä. EU:n teollisuuskomissaari on tästä syystä patistellut aseiden valmistajia ja jäsenmaita sitoutumaan tuotannon lisäämiseen pitkällä aikavälillä.

https://yle.fi/a/74-20047689