Ylen uutisessa (9.8.2023) https://yle.fi/a/74-20043559  käsitellään EU:n tarttumista mielenterveyteen yli miljardilla eurolla. Suomi on pitänyt vuosien ajan mielenterveysasioita esillä EU-pöydissä. EU:n Jäsenmaille mielenterveysongelmat ovat suuri kulu. Suomi on jo aiemmin esittänyt oman mielenterveysstrategiansa, aiemmin se ei kuitenkaan herättänyt huomiota. Pandemian jälkeen asia on kuitenkin muuttunut. Suomella on eniten mielenterveysongelmia väkilukuun suhteutettuna. Suomen tavoitteet ovat isossa roolissa komission aloitteessa.  

Mielestäni tämä on todella hyvä asia, että EU:ssa mietitään jäsenvaltioiden kansalaisten hyvinvointia. Toisaalta tulee kuitenkin ottaa huomioon, että on rahat aina jostakin muualta pois, mutta kyllä hyvinvointi pitäisi olla aika ykkösprioriteetti. Erityisesti pandemian jälkeen tällaisille asioille on tarvetta. Tämä asia on monella tapaa hyvä asia, kun mielenterveys asioihin puututaan, niin se auttaa vähentämään itsemurhia ja lisäämään työkykyisiä ihmisiä. Kuitenkin pelkällä rahoituksella ei tule asiat välttämättä kuntoon, vaan tulisi todennäköisesti tehdä lakimuutoksia ja tarjota enemmän apua ihmisille mielenterveyden kanssa. Myöskin itsessään jäsenvaltioiden tulisi puuttua oman maansa hyvinvoinnista takaamiseen, lisäämällä juuri näitä palveluita, joista saa apua.  

Suomella on ollut asiassa tärkeä rooli, mikä on aivan ymmärrettävää, että suomi haluaa edistää tällaisia asioita. Koska Suomessa on niin paljon itsemurhia ja mielenterveys ongelmia väkilukuun suhteessa on. Suuri osa EU:n päätöksistä olikin pohjautunut Suomen tavoitteisiin, mikä on hieno asia, että jopa yhdellä jäsenmaalla voi olla suuri mahdollisuus edistää asioita. Suomi kylläkin esitti tavoitteensa jo vuonna 2019, mutta ei silloin vielä koettu tarpeelliseksi asiaan puuttua. Onneksi koropandemian seurauksena tajuttiin, että ihmisten hyvinvoinnilla on väliä.