Kosma Röngän artikkeli, EU tarttuu mielenterveyteen miljardiohjelmalla – virkamies: Suomi sai mukaan kansallisesti tärkeät tavoitteet, käsittelee Euroopan unionin päätöksiä kansalaisten mielenterveyden parantamiseksi.

Vuonna 2019 Suomi esitti EU:lle strategiaa mielenterveys asioihin, mutta se ei saanut toimintaa aikaan, mielenterveysasioita edistävän Mieli ry:n strategiajohtaja Meri Larivaara uskoo, että koronapandemia sai EU:n näkemyksen mielenterveydestä muuttumaan siten, että se nyt aikoo ottaa asian käsittelyyn.

EU-maista Suomi on ollut hyvin aloitteellinen, sillä vuonna 2020 Suomessa julkaistiin mielenterveysstrategia ja Suomen tavoitteet ovat tärkeitä EU:n komission aloitteessa, ja EU on aloittanut toiminnat 1.23 miljardilla eurolla, jolla rahoitetaan 20 toimenpidettä sisältävä suunnitelma.

Mielenterveys on mielestäni erittäin tärkeää yhteiskunnan, valtion ja kansalaisten toimivuuden kannalta. Mielenterveysongelmat johtavat valtionlisäkuluihin ja ongelmien ennaltaehkäisyn ja hoidon tehokkuutta pitää parantaa. Olen myös ylpeä kotimaastani, että se vaikutti Euroopan unioniin ja sai sen aloittamaan toimenpiteet mielenterveyden parantamiseksi koko Euroopassa. Mielenterveys on elintärkeä tekijä yhteiskunnan ja sen kansalaisten hyvinvoinnille, joten niiden hoitaminen ovat tärkeitä. Suomen sitoutuminen ja vaikuttaminen EU:ssa ovat esimerkki siitä, miten yhteiskunta voi aktiivisesti edistää mielenterveyttä. Olemme ottaneet merkittävän askeleen kohti parempaa tulevaisuutta koko Euroopassa.

EU tarttuu mielenterveyteen miljardiohjelmalla – virkamies: Suomi sai mukaan kansallisesti tärkeät tavoitteet (yle.fi)