Ylen uutisessa, joka on julkaistu 10.8.2023 kerrotaan, että viime aikoina Euroopassa on näkynyt yhä enemmän ilmastotoimia vastustavien puolueiden nousua. Myös jo päätetyistä päästövähennyksistä on käyty poliittisia vääntöjä. Vaikka Euroopan unioni on edellä muuta maailmaa ilmastotavoitteissa, tavoitteet ovat kohdanneet vastustusta monissa Euroopan maissa. Uutisessa kerrotaan, että ilmastoaktivistien valvontaa on tiukennettu ja esimerkiksi Ranska on ottanut uusia lakeja käyttöön, mitkä mahdollistavat tiukemman valvonnan ja laajemman aktivistien pidättämisen. Uutisessa kerrotaan myös, että ilmastovastaisuus nousee luultavasti esille seuraavissa eurovaaleissa. 

Mielestäni on aika huolestuttavaa, että jo sovituista ilmastotavoitteista ollaan lipsumassa. Esimerkiksi päästövähennyksiin liittyvä kustannusten nouseminen on aiheuttanut nurinaa, mikä on mielestäni aivan ymmärrettävää, mutta maapallo tarvitsee suuriakin muutoksia, jotta ilmastonmuutoksen kehittyminen aiheuttaisi mahdollisimman vähän tuhoja.  

Ilmastoaktivistien valvomisen tiukentaminen on hieman ristiriitaista. Saavatko ihmiset enää osoittaa huoltaan ilmastoa kohtaan? Itse olen sitä mieltä, että tuskin maapallo paranee, vaikka ihmiset liimaavat itsensä kiinni katuun. Ihmiset pitää kyllä saada ajattelemaan, mutta liittykö tomaattikeiton heittely taideteoksiin ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen. Turvallisuushenkilöstön resurssitkaan eivät ole rajattomat. 

Ilmastovastaisuuden nouseminen esille on varmasti väistämätöntä seuraavissa eurovaaleissa. Mielestäni ei ole hyvä juttu, jos EU-maat alkavat lipsua ilmastotavoitteista. Maailma pitää saada muuttumaan kestävämpään suuntaan ja se ei onnistu, jos valtiot alkavat perääntyä ilmastotavoitteista. 

Ilmastotoimet ovat vastatuulessa Euroopassa – ”Olosuhteet ovat ehdottomasti muuttuneet”, sanoo EU:n ympäristökomissaari (yle.fi)